Özel Tim (Tropa de Elite) filmi

Özel Tim (Tropa de Elite) filmi

Tür : Aksiyon / Gerilim / Dram / Suç
Gösterim Tarihi : 2 Mayıs 2008
Yönetmen : José Padilha
Senaryo : Bráulio Mantovani , André Batista (Kitap)
Yapım : 2007, Brezilya , 118 dk.

Oyuncular

Wagner Moura (Capitão Nascimento) , Caio Junqueira (Neto) , André Ramiro (André Matias) , Milhem Cortaz (Capitão Fábio) , Fernanda de Freitas (Roberta)
Yıl 1997… Katoliklerin dini lideri Papa Jean Paul II’nin Rio de Janeiro’yu ziyareti yaklaşmaktadır. Papa’nın kenti ziyareti öncesinde varoşlarda hareketli günler yaşanmaktadır. Özel Polis Operasyonları Timi lideri Yüzbaşı Nascimento, Papa’nın ziyaret etmesi muhtemel bölgelerin yakınında yer alan, suç oranı çok yüksek, tehlikeli banliyölerde uyuşturucu tacirlerine darbe indirmekle görevlendirilir

Çocuğunun doğumunun yaklaşması üzerine Özel Polis Operasyonları Timi’nden ayrılmaya karar veren Nascimento, yerini alacak bir aday bulmak zorundadır. Öte yandan polis okulu mezunu Matias ve Neto adlı iki arkadaş çevrelerindeki yozlaşmadan rahatsızdırlar. Zamanla bu ikilinin yolu Nascimento ile kesişecektir. Özel tim mensupları, sokaklardaki savaşın acımasız yüzüyle karşı karşıyadırlar.

Filmin yapımında sosyolog Luiz Eduardo Soares ile Andre Batista ve Rodrigo Pimentel adlı iki BOPE polisinin birlikte yazdığı “Elite da Tropa” adlı kitap temel alındı. Sözkonusu kitapta iki polisin yaşadığı deneyimlerden ve tarihsel olaylardan yola çıkılarak BOPE’nin gündelik çalışma rutininin nasıl olduğu yarı-kurgusal bir anlatımla aktarılıyordu.