Dikkat Dağınıklığına Tedavi

Dikkat Dağınıklığına Çare
Türkiye'de ilk kez tüm meslek gruplarına ve öğrencilere dikkatin dağılmasını engelleyip dikkat kalitesini artıracak nörolojik temelli hafıza teknikleri eğitimi geliştirildi.

Yaklaşık 10 yıldır dikkat, hafıza, öğrenme süreçleriyle ilgili akademik çalışmalar yapan Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter Kurt, dikkatin dağılmasını engelleyen bu hafıza tekniklerinin, en çok da sınavlara hazırlanan öğrencilerin işine yarayacağını söyledi. Nörokey Kişisel Gelişim-Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter Kurt, Türkiye'de böyle bir eksikliğin yıllardır varolduğunu belirterek, dikkat eğitiminin, hem sınavlara hazırlanan öğrencilerin, hem de kendisini kişisel olarak geliştirmek isteyen insanların ihtiyacı olan bir konu olduğunu vurguladı.

'Dikkat'in, eğitim ve öğrenmenin birinci koşulu olduğuna işaret eden Kurt, "Dikkat ettiğiniz bir şeyi öğrenebilirsiniz. Dikkat etmediğiniz bir bilgiyi ne kadar zeki olursanız olun öğrenmekte zorlanırsınız. Şimdi beyini de incelediğimiz zaman beynin özellikle öğrenme konusunda en aktif olan bölgeleri, aynı zamanda sayısal işlemlerin yapıldığı, hesaplamaların yapıldığı, hafızanın kullanıldığı yerdir ve aynı zamanda konsantrasyon merkezidir" dedi.

Bir bilgiyi öğrenmek isteyen, bir sınavda başarılı olmak isteyen, kelime hazinesini daha çok geliştirmek isteyen insanların, konsantrasyon düzeylerinin, dikkat becerilerinin, odaklanma becerilerinin çok iyi olması gerektiğini dile getiren Kurt, son 20 yıldır hem dünyada hem Türkiye'de dikkat eksikliğinin ve dikkat dağınıklığının hızla artmakta olan bir sendrom olduğunun altını çizdi.

Kunter Kurt, Türkiye'de önemi yavaş yavaş kavranmakta olan dikkat eksikliğinin, Avrupa'da ve Amerika'da öneminin çok iyi bilindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili eğitimler var. Bu konuda bazı ilaçlar olmasına rağmen dikkatle ilgili maalesef eğitim yok. Bu eğitimi biz hem Avrupa'daki eğitimlerimizden, hem de buradaki akademik çalışmalarımızdan elde ettik. 10 haftalık bir eğitim süreci sonunda öncelikle dikkat, konsantrasyon, odaklanma becerileri nelerdir, nasıl uzatılabilir? Öğrenme stratejileri nelerdir? Bir insan hafızasını, beynini en iyi şekilde nasıl kullanabilir? Daha uzun bir süre nasıl ders çalışabilir? Sınavlarda daha iyi nasıl başarılı olabilir? Bu eğitim sürecinde bunların sonuçlarını oluşturuyoruz."
Sınavlara hazırlanan öğrencilerde dikkat dağınıklığının daha çok görüldüğünü ifade eden Kurt, hem OKS hem de ÖSS'de zorlu bir yarış olduğunu, doğal olarak da daha iyi bir dikkate, daha iyi bir konsantrasyona sahip olunması gerektiğini kaydetti.

Sınavlarda yapılan hataların yüzde 10'unun dikkatsizce yapılan hatalardan kaynaklandığına dikkat çeken Kurt, "Öğrencide bilgi var fakat dikkatini yeterince kullanamadığı için ya da sınav süresince dikkat becerilerine sahip olmadığı için başarısız oluyor. Bazen bir net, bin kişinin ya da 10 bin kişiyi geçmenizi sağlayabilir. Durum böyle olunca tabi ki özellikle bu sınavlar da çok önemli bir hale geliyor. Hem öğrenciler hem de iş yaşantısında dikkat çok önemli" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ilk olarak Mersin'de böyle bir eğitimin verilmeye başlandığını hatırlatan Kurt, Adana'dan, Gaziantep'ten, İskenderun ve Tarsus'tan dikkat konusunda destek almaya gelen öğrenci ve vatandaşların bulunduğunu vurguladı. Öncelikle daha dikkatli ve daha konsantreli bir şekilde çalışmak için çalışma odalarının, çalışma düzenlerinin çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Kurt, "Bir kişinin odasının iyi aydınlanması, iyi havalandırılmış olması gerekiyor. Yatarak değil, dik durarak çalışması gerekiyor ve müzik dinleyerek çalışmaması gerekiyor. Çalışma odasında televizyon, telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurların bulunmaması gerekiyor. Odanın rengi de çok önemli. Biz öğrencilere mavi ya da yeşil tonları tavsiye ederiz. Bir mor renk ve kırmızı renk dikkati daha kolay bozar. Bunun haricinde iyi beslenmek de önemli. Asitli içecekler dikkati dağıtır. Doymamış yağ oranı yüksek olan özellikle 'fast-food' diye ifade ettiğimiz yiyecekler beynin öğrenme bölümlerinde olumsuz yönde etkiler. İyi beslenmek, sağlıklı beslenmek tabii ki dikkat için de çok önemlidir. Bir de derse başlamadan önce öğrencilerin bir noktaya bakarak 3 dakika boyunca göz bebeklerini ayırmadan bir noktaya bakmaları da onların dikkatlerini toparlamalarına yardımcı olacaktır" diye konuştu.