Türkiye 2 : İsviçre 1 çeyreğe bir adım kaldı

EURO 2008'de A Grubu'nda oynadığımız 2 maçta ev sahiplerinden İsviçre'yi 2-1 mağlup ettik. Maç berabere devam ederken uzatma anlarında Arda'nın attığı golle rakibimizi 2-1 yenmeyi başardık ve grupta ilk puanlarımızı aldık. Diğer golümüzü 57. dakikada Semih kaydederken, İsviçre'nin tek golü 32. dakikada Hakan Yakın'dan geldi.

TERİM'DEN FARKLI KADRO

A Milli Takım teknik direktörü Fatih Terim, İsviçre maçına Portekiz maçından farklı bir 11 sürdü. Savunmanın ortasında Gökhan Zan'ın yerine Emre Aşık'a görev veren Terim, orta sahada Arda, Gökdeniz ve Tümer üçlüsünü tercih etti. Emre Belözoğlu ve Kazım Fatih Terim'den kesik yedi.

İSVİÇRE'DE 3 TÜRK SAHADA

İsviçre Milli Takımı teknik direktörü Kobi Kuhn ise, Türk asıllı üç futbolcusunu ilk 11'de görevlendirdi. Şimdiye kadar Türkiye'ye karşı hiç mücadele etmeyen Hakan Yakın'ın yanı sıra, turnuvanın en genç oyuncusu Eren Derdiyok ve Gökhan İnler ilk 11'de sahaya çıkan isimler oldu.

BASKILI BAŞLADIK

Maça hızlı başlayan taraf Millilerimiz oldu. İsviçre karşısında oyunu ilk dakikalardan itibaren domine eden Türkiye, zaman zaman tehlikeli ataklar geliştirse de ciddi pozisyon bulmakta zorlandı maçın ilk 20 dakikalık periyodunda. İsviçre ise yağmurun da başlamasından sonra duran toplardan ve uzaktan atılan şutlardan kalemize geldi. Ancak bu pozisyonlarda Volkan başarılıydı.

YAĞMUR SAHAYI MAHVETTİ!

Dakikalar ilerledikçe şiddetini arttıran yağmur, saha zeminini çok ağırlaştırdı. Aralıksız yağan yağmur topun zeminde sekmesini olanaksız hale getirdi. Ancak Lubos Michel herhangi bir erteleme kararı vermedi ve saha zemininin futbol oynamaya elverişli olduğuna karar verdi ve oyunu durdurmadı.

DİREĞE TAKILDIK

Karşılaşmanın 29. dakikasında Hamit'in ceza sahası çizgisinin hemen önünde düşürülmesiyle kazanılan serbest vuruşu Nihat Kahveci kullandı ancak ceza sahası içinde kaleci Benaglio'dan önce kafayı uzatan Arda'nın vuruşu direkten geri geldi. Bu pozisyon, o dakikaya kadar maçın en net gol pozisyonuydu.

HAKAN YAKIN'A ENGEL OLAMADIK

Maçın 32. dakikasında gelişen İsviçre atağında savunmamızın arkasına atılan uzun topta Eren Derdiyok hareketlenerek ceza sahasına girdi ve içerideki arkadaşı Hakan Yakın'a adeta al da at dedi ve o da topu filelerimize göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. Hakan attığı bu golle Milli Takımımıza karşı forma giydiği ilk maçta golle tanışmış oldu. Eren'in attığı pasta top, Volkan'ın koruduğu kalenin hemen önünde suda takıldı ancak Hakan golü atmayı başardı.

TEMPO DÜŞTÜ

İsviçre golü bulduktan sonra bir iki tehlikeli atak daha geliştirse de bunları değerlendiremedi. Zeminin de gittikçe ağırlaşması seyir zevkini çok düşürdü ve ilk 45 dakika bu şekilde tamamlandı. İlk yarıda Milli Takımımız'da Mehmet Aurelio ve Tuncay Şanlı sarı kart gören isimler oldu.

İKİNCİ YARIYA İKİ DEĞİŞİKLİK

Fatih Terim ikinci yarıya Gödeniz'in yerine Mehmet Topal ve Tümer'in yerine de Semih'i oyuna dahil ederek başladı. Bu iki değişiklikle ikinci yarıda hücum futbolcu oynayacağı sinyallerini veren Terim, maç boyunca hiç oturmadı ve oyuncularına sık sık uyarılarda bulundu. Mehmet Topal ikinci yarıda oyuna dahil olarak ilk kez bir resmi maçta Türkiye forması giymiş oldu.

YAĞMUR DA DURDU

İlk yarının sonuna doğru şiddetini azaltan sağanak yağmur ikinci yarıda tamamen kesildi. Ancak saha zemininin bir hayli ıslak olmalı su birikintilerine takılan topları beraberinde getirdi.

GOOOL SEMİH!

Maçın ikinci yarısında oyuna dahil olan Semih Şentürk attığı kafa golüyle skora denge getirdi! Maçın 57. dakikasında gelişen atağımızda Arda'nın ortasında ceza sahası içinde güzel bir kafa vuruşu yapan Semih, takımımızın hem bu maçtaki hem de turnuvadaki ilk golünü atmış oldu. Golden sonra St.Jakob Park tribünlerindeki taraftarlarımız da A Millilere büyük destekte bulundu.

İSVİÇRE BASKISI

Golden sonra biraz geriye çekilen takımımız karşısında İsviçre zaman zaman Eren ve Hakan ile tehlikeli pozisyonlar yakaladı. Barnetta'nın çıkıp Vonlanthen'in de oyuna girmesiyle hareketlenen ev sahibi takım zaman zaman kalemizde ciddi tehlikeler yarattı ancak kimi zaman savunmamız kimi zaman ise kaleci Volkan bu pozisyonlarda başarılıydı.

AH NİHAT!

74. dakikada gelişen atağımızda Tuncay ceza sahasının önünde topla buluştu ve ceza sahası içine kesti ancak gerilerden gelen Nihat topa dokunamayınca mutlka bir golden olduk. İkinci yarıda golden sonra yakaladığımız en net fırsattı bu ancak sonuç alamadık.

ALKIŞLAR VOLKAN'A

Maçın 83. dakikasında gelişen İsviçre kontraatağında Hakan Yakın'ın ceza sahası çizgisinden vuruşunu Volkan mükemmel kurtardı. 4'e 1 gelen İsviçrelilere karşı müthiş bir kurtarış yapan Volkan belki de maçın kader anına imza atmış oldu.

NİHAT'IN YERİNE KAZIM

Maçın bitimine dakikalar kala Fatih Terim son kozunu da sahaya sürdü. Nihat Kahveci'yi oyundan alan Terim, Colin Kazım'ı oyuna sürdü.

ARDA SEVİNCE BOĞDU!

Karşılaşmanın 90+2. dakikasında sahneye çıkan Arda galibiyet golümüzü kaydederek tüm ulusumuzu sevince boğdu.