Videofon Almamak İçin 10 Neden

Videofon Almamak İçin 10 Neden

Türk Telekom tarafından geçtiğimiz günlerde sunulan ve sabit hatlar üzerinden videolu görüşme imkanı sağlayan cihaz için akıllarda bazı soru işaretleri var. Türk Telekom Videofon, eğlenceli reklamlarıyla kullanıcıların ilgisini çekiyor. Ancak sunduğu hizmetleri biraz daha detaylı incelediğinizde, Cem Yılmaz’ı unutup bu kararınızdan vazgeçebilecek konuma gelebilirsiniz.

An itibarı ile cep telefonlarından bile görüntülü görüşme imkanı (3G) bulunmazken, Türk Telekom’un yerli çalışanlarla gerçekleştirdiği bu başarısını gölgelemek gibi bir niyetimizin olmadığını, servisi ilk duyuran ve Videofon’u ilk inceleyen site olduğumuzu hatırlatır, kullanıcıların çok daha iyi şartlarda bu hizmeti kullanması için bu eleştirileri okurlarımızla paylaştığımızı bildiririz.

Akıllarda soru işareti bırakan bazı hususlar.

1-İnternet Olması Gerekiyor

Videofon kullanmanız için sabit hattınızın olması yeterli değil. Bir de internet bağlantınızın olması gerekiyor. Yapılan videolu görüşmeler, internet üzerinden veri transferi ile gerçekleşiyor. Tıpkı MSN üzerinden yapılan videolu görüşme gibi. Tek fark, bilgisayarınıza ihtiyacınız yok.

2-Sabit Ücret

Cihazı sahip olmak için aylık 29 YTL sabit ücret ödemeniz gerekiyor. İnternet bağlantınızın da olması gerektiğini yazmıştık. Bir sabit ücret de (En az 29 YTL) internet bağlantısı için ödüyorsunuz. En kötü şartlarda, bu cihazı kullanmak için yaklaşık 60 YTL sadece sabit ücret cebinizden çıkıyor.

3-İnternet Yavaşlayacak

Videolu görüşme yaparken dakikada ortalama 1.125 Mbyte veri transferi gerçekleşiyor. ADSL hattında dakikada 1 MB’lık upload ve download işlemi, sizi web sitelerini gezemez hale getirecektir.

4-Kota Sorunu

Videofon hizmeti için bilgi almak istediğinizde, Türk Telekom’un resmi web sitesindeki sıkça sorulan sorular (S.S.S.) bölümünde bu kota sorununa değinilmiş. Dakikada 1.125 MB gerçekleşen veri indirme işlemi, kotanızdan harcandığı söyleniyor.

Telefon ile müşteri hizmetlerini aradığımızda ise bu veri transferinin kotadan yenmediği bildiriliyor. Eğer kotadan harcanıyorsa, 3000 dakika ücretsiz videolu görüşme gerçekleştiğinde 4 GB kotalı ADSL hesabı olan bir kullanıcı, internete hiç girmediği halde 3,5 GB kotasından harcamış olacak.

5-Yurtdışını Arayamıyorsunuz

Kurulan sistem, kapalı devre gibi çalışıyor. Yani siz, Almanya’da görüntülü telefona sahip olan akrabanızla videolu görüşme gerçekleştiremiyorsunuz.

6-Spam Yağmuru

Görüntülü telefona sahip olduğunuzda, sizi reklam yağmuruna tutmak isteyen firmalar olacaktır. Sözleşmede, bu hat üzerinden reklam almak istemiyorum gibi bir seçenek maalesef mevcut değil. TV reklamlarının bile gelen bir telefon üzerine ekranınızda oynadığını görmeniz an meselesi.

7-Yetersiz Cihaz Seçeneği

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan kablosuz telefonlarda olduğu gibi bu ürün için şu anda piyasada çok fazla seçenek bulunmuyor. Olan seçenekler de çok pahalı ve ödenen paranın hakkını veremeyecek nitelikteler.

8-Intranet Desteği Yok

Şirketiniz var ve her masaya bu telefondan aldınız diyelim. Çalışanlar, önceden olduğu gibi birbirlerini dahili hat üzerinden aradıkları zaman ücretsiz görüşmeleri videolu olarak gerçekleştiremeyecekler.

9-Görüntü Kalitesi

Telefon üzerinden yapılan görüşmelerin kalitesi, kullanıcıları memnun etmeyebilir. Bunun dışında, o anda internet hattınız meşgulse, videolu görüşmenizde de ses ve görüntü gecikmeleri gibi problemler yaşayabilirsiniz.

10-Güvenlik

Evde daha önceden sabit telefonları açabilecek kadar küçük yaşta olan çocukların, görüntülü telefonları kullanırken kötü amaçlı kişiler tarafından maddi manevi zarar görmemeleri, yapılan görüşmelerin kolayca kaydedilmesi gibi güvenlik konularında çok net açıklamalar henüz bulunmuyor.