Türk Bilim Adamından Tarihi Başarı

Genç Türk bilim adamı, çalışmasıyla Türkiye Bilimler Akademisi ödülünü kazandı.
CD ve DVD'lerde kapasite sorunu ortadan kalkıyor.ATATÜRK Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Seydi Doğan, veri depolamada kullanılan CD, DVD ve flash disc'lerin kapasitelerini yükseltmeye yönelik yaptığı nanoteknoloji çalışmalarıyla, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 'Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları' ödülünü kazandı. Doç. Dr. Doğan bileşik yarı iletkenlerin büyütülmesi, elektriksel ve optik özellikler araştırmasıyla 700 megabayt CD'leri 5 Gigabayt'a, 4.7 Gigabayt kapasiteli DVD'leri de 10 Gigabayt'a kadar yükseltmeyi başardı.

ABD'de Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde başladığı nanoteknoloji araştırmalarını, Erzurum'da da sürdüren 35 yaşındaki Doç. Dr. Seydi Doğan, Atatürk Üniversitesi'nin gururu oldu. Başarısıyla nanoteknoloji dalında ödül alan bilim adamı Doç. Dr. Doğan, bileşik yarı iletkenlerin büyütülmesi, elektriksel ve optik özellikler üzerindeki araştırması sayesinde CD, DVD ve flash disc'lerde kapasite artırımının mümkün olabileceğini ortaya çıkardı. Çalışmasının tüm teknolojik uygulamalar için geçerli olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, "Teknoloji, her geçen gün nano boyutlara iniyor. Benim çalışmam geniş bir yelpazede düşünülebilir. Çok ciddi oranda elektrik sarfiyatına neden olan trafik sinyalizasyon sistemlerinden, otomobillerin ön panel ışıklandırmalarına kadar her noktada yeni bir adım getirdim. Tabi tüm bunlar biraz daha geliştirilebilir. Ancak nano teknoloji konusunda ülke olarak gerideyiz. Türkiye'de bu anlamda çalışan iyi gruplar var ancak Erzurum'da maddi imkansızlıklar ve alt yapı eksikliği nedeniyle çok fazla araştırma yapma şansımız yok" diye konuştu.

Doç. Dr. Seydi Doğan, TÜBA'nın 37 yaş üzerinde müracaat kabul etmediği ve 'Bilim Oscar'ı' olarak nitelendirilen ödülünü, 6 Haziran'da İstanbul Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek törende alacak.

Türkiye - Slovakya hazırlık maçı

Türkiye - Slovakya hazırlık maçı TRT 1'de